Manuelna masaža

Predstavlja primenu specijalnih pokreta ruku terapeuta na telu pacijenta.

Deli se na:

  • terapijsku koja može biti klasična, relax masaža, limfna drenaža i refleksna masaža
  • sportsku sa povečanjem elastićnosti i prokrvljenosti tretirane regije pre i relaksacionu nakon sporske aktivnosti i
  • higijensku, tzv.kozmetičku masažu

Može se primenjivati lokalno ili na celo telo (opšta), a sprovodi se kombinovanjem vise masažnih hvatova: glađenja, trljanja, gnječenja, lupkanja i vibracija.

Indikacije za opštu masažu su: zamor, dystonia neurovegetativa, poremećaj metabolizma, rekonvalescencija.

Indikacije za lokalnu masažu su: postraumatske promene mišića, ligamenata i zglobova, ožiljci, spastične i mlitave paralize, slabost mišića usled inaktiviteta…

Kontraindikacije za primenu masaže su: akutna infektivna oboljenja, zapaljenske promene kože, potkožnog tkiva, tromboflebitisi, sklonost ka krvarenju, benigni i maligni tumori kao i specifični procesi na zglobovima.

Poseban oblik masaže predstavlja Shiatsu masaža.

Shiatsu masaža

Shiatsu masaža je poznata tradiionalna japanska energetska masaža celog tela.

Njena delotvornost čini je nesumnjivo zdravstvenim tretmanom, jer se njome otklanja hroničan zamor, stres glavobolje, nesanice, a znano pomaže kod problema sa kičmom (cervikalni i lumbalni sindrom), sportskih povreda, menstrualnih, stomačnih, respiratornih (astma, bronhitis, sinusitis) tegoba, alergija, depresivnih stanja i niza drugih.

Stres, brz tempo života, iznenadne i ponavljajuće povrede, depesija, anksioznost, nesanica čest su pratilac života savremenog čoveka.

U zdravom stanju energija nesputano protiče kroz meridijane energije a kako najveći deo populacije pripada tzv. poluzdravoj populaciji, njen protok je često na nekim mestima slabiji, na nekim blokiran, a na pojedinim čak i bez kontrole, u čemu se ogleda uzrok niza pomenutih zdravstvenih problema.

Ova manuelna metoda izvodi se pritiskom prstiju, što je izvorno, iz korena reči i opisuje: Shi označava prst, Atsu-pritisak. „Plesom prstiju“ po meridijanima energije, protok Ki-energije se reguliše, narušeno zdravstveno stanje pacijenta se dovodi u balans, a postojeće tegobe se uklanjaju.

Kontaktirajte nas i zakažite masažu